Održana tribina o gospodarenju građevinskog otpada

U organizaciji udruge KUM Proložac sinoć je u Imotskom održana tribina o gospodarenju građevinskim otpadom koju je pripremila i vodila Nikolina Garac, mag. ing. bioproc.

U samom uvodu tribine posebna pozornost skrenuta je na primjere dobrog gospodarenja građevinskim otpadom na području Hrvatske gdje se posebno ističu Zagreb, Virovitica, Rijeka, Koprivnica i Bjelovar.

 

– Zagrebački Holding svojim sugrađanima, to jest korisnicima Holdinga, nudi besplatno zbrinjavanje građevinskog otpada, koji se ovisno o vrsti, reciklira i koristi ili kao tamponski materijal u cestogradnji ili se predaje ovlaštenim oporabiteljima na druge vrste prerade te zbrinjavanje na prikladan način. Zagreb je što se tiče građevinskog otpada organiziran na odličan način – istaknula je Nikolina Garac.

Što se tiče gospodarenja građevinskim otpadom na području Splitsko-dalmatinske županije istaknut je problem nedostatka građevinskih deponija te utjecaj sivog tržišta i velik broj ilegalnih odlagališta.

– Problem za Grad Imotski, a samim time i pripadajuće općine, je taj što Čistoća Imotski nema mogućnost zaprimanja niti reciklaže građevinskog otpada, što dovodi do toga da građani sami traže rješenja odlaganja građevinskog otpada, a to su najčešće ilegalna odlagališta, što opet može dovesti i do teških onečišćenje eko sustava – istaknula je Garac o problemima odlaganja otpada na području Imotske krajine.

Svrha javne tribina je educiranje i informiranje građana Imotskog o gospodarenju kako građevinskog tako i drugih vrsta otpada, a na raspravi su se otvorile i brojne teme uključujući sprječavanje nastanka otpada, njegovu ponovnu uporabu, odgovorno postupanje s komunalnim otpadom, pravilno odvajanje otpada u kućanstvima, načinima edukacije i mnoge druge.

Prisutni su građani ovim događajem dobili uvid i informacije iz područja gospodarenja otpadom te će ova rasprava zasigurno pridonijeti i kreiranju tema za jednu od sljedećih tribina.