Konferencija ‘Volonteri – građani koji grade budućnost Europe’

Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) organizira konferenciju ‘Volonteri – građani koji grade budućnost Europe’, koja će se održati 7. srpnja 2022. godine, u poljskom gradu Gdanjsku, koji je je Europska prijestolnica volontiranja 2022. godine.

Konferencija se organizira u suradnji s Centrom za europsko volontiranje (CEV), Gradom Gdanjsk, Nacionalnim institutom za slobodu – Centrom za razvoj civilnog društva Poljske, Europskim centrom solidarnosti u Gdanjsku, Muzejom Drugog svjetskog rata u Gdanjsku, Regionalnim volonterskim centrom Gdanjsk, Poljskim savezom izviđača i vodiča te Savezom izviđača Republike Poljske.

U Europi je svaka peta osoba starija od 16 godina uključena u volontersku aktivnost. Često uz potporu organizacija civilnog društva, volonteri igraju ključnu ulogu u oblikovanju naših društava i odgovaranju na društvene izazove. Tijekom kriznih situacija, kao što se pokazalo reakcijom na pandemiju COVID-19 i na rat u Ukrajini, volonteri su često na čelu hitnog odgovora i pružaju osnovne usluge onima kojima je to potrebno. Nadalje, volontiranje je primjer aktivnog sudjelovanja u oblikovanju naših društava, ključne komponente demokratskog života.

Konferencija će okupiti volontere, istraživače, predstavnike nacionalnih i europskih organizacija civilnog društva i tijela javne vlasti, kako bi raspravljali i razmijenili iskustva u sljedećim područjima:

  • Trendovi razvoja volonterstva u Europskoj uniji;
  • Potpora javne vlasti organizacijama i volonterima;
  • Novi oblici volontiranja.

Program: https://www.eesc.europa.eu/en/programme-gdansk

Konferencija će biti održana uživo, no može se pratiti na sljedećoj poveznici na engleskom jeziku: https://www.eesc.europa.eu/en/agenda/our-events/events/volunteers-citizens-building-future-europe-gdansk/webstream

Mišljenje EGSO-a možete naći na sljedećoj poveznici: https://www.eesc.europa.eu/en/our-work/opinions-information-reports/opinions/volunteers-citizens-building-future-europe-own-initiative-opinion