“Kulturni Proložac online” – program projektnih aktivnosti

Program radionica “Kulturni Proložac online”

1. Foto radionica

Održat će se 20 radionica (svaka u trajanju od 90 minuta).

Foto radionice koncipirane su na način da se u uvodnom dijelu koji je teorijski posveti više pažnje tehničkim detaljima i samoj upotrebi fotoaparata i pripadajuće opreme.

Veći dio od 20 radionica bit će praktičnog karaktera odnosno za cilj će imati fotografije koje su korisnici samostalno fotografirali te ih obradili.

Izvoditelj aktivnosti je Mijo Zidar, dugogodišnji suradnik udruge K.U.M. Proložac. Zidar se bavi fotografijom te ima iskustvo i na području educiranja mlade populacije kroz radionice K.U.M.-a.

 

2. Radionica izrade tradicijskih kamenih kućica

Održat će se 20 radionica (svaka u trajanju od 90 minuta).

Radionice izrade tradicijskih kamenih kućica specifičnih za dalmatinsko zaleđe osim praktičnog dijela izrade, za cilj imaju educirati mlade o povijesnim i geografskim značajkama Dalmacije i Imotske krajine karakterističnih za populaciju koja je nekada živjela na tom području. Nakon predavanja i teorijskog dijela, na red dolazi i sama izrada svojevrsnih maketa nekadašnjih tradicijskih kamenih kućica koje će korisnici uz mentorstvo izvoditelja sami izrađivati uz osigurane materijale potrebne za izradu.

Izvoditelj aktivnosti je Marijan Maršić, profesor povijesti i geografije koji već otprije ima iskustvo u izradi kamenih kućica te surađuje i s udrugom K.U.M. Proložac što ga čini idealnim izvoditeljem za ovu aktivnost.

 

3. Radionice izrade digitalnog časopisa

Održat će se 15 radionica (svaka u trajanju od 90 minuta).

Radionica izrade digitalnog časopisa u osnovi je virtualna novinarska radionica. Uz uvodni teorijski dio u sklopu kojeg će korisnici učiti o osnovama pisanja i novinarskog zanata, za cilj će imati i izradu digitalnog časopisa koji će u potpunosti biti osmišljen i koncipiran tijekom provedbe aktivnosti.

Izvoditeljica aktivnosti je Anela Crnogorac, nastavnica Hrvatskog jezika i književnosti koja je dugogodišnja suradnica udruge K.U.M Proložac, iskusna u radu s mladima i posve kompetentna za ulogu izvoditelja.

Anela Crnogorac će biti izvoditeljica aktivnosti umjesto prvotno planirane Josipe Rimac Vlajčić koja je zaposlena kao koordinator projektnih aktivnosti na projektu.

 

4. Dramske radionice

 Održat će se 20 radionica (svaka u trajanju od 90 minuta).

Radionice će, uz uvodni, teorijski dio uz mentorstvo izvoditelja za cilj imati online predstavu  odnosno prezentaciju glumačkih dosega iz provedenih aktivnosti.

Izvoditelj aktivnosti je Marijan Grbavac, glumac Gradskog kazališta malih Mali princ iz Omiša, Dramskog studija Ilirik iz Splita, Teatra Marul iz Splita te glumac i redatelj DU Proložac.

Suradnik je udruge K.U.M. Proložac na brojnim projektima i ima bogato glumačko i redateljsko iskustvo koje će kroz 20 radionica uz teorijski uvod u glumački svijet, zatim i praktično prenijeti sudionicima.

 

5. Radionica virtualne kulturne baštine Imotske krajine

Održat će se 4 radionice (svaka u trajanju od 60 minuta). Na ovaj način će se sudionici upoznati sa Zavičajnim muzejom Imotski odnosno eksponatima koje ova ustanova nudi.

Uz virtualno predavanje, korisnici će izravno, od voditelja muzeja moći vidjeti ekskluzivne muzejske predmete vezano uz pripremljenu radionicu o specifičnoj temi.

Izvoditelj radionice je Branimir Leko, magistar povijesti i pedagogije. Radi od 2014. godine kao voditelj muzejsko – galerijske zbirke u Zavičajnom muzeju Imotski, te je do tada nositelj i suradnik na brojnim projektima na kojima je muzej sudjelovao.

 

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj objave je isključiva odgovornost Udruge „K.U.M. Proložac“

www.strukturnifondovi.hr

www.esf.hr