Održana i posljednja radionica u sklopu projekta “Kulturni Proložac online”

Završena je i posljednja radionica Virtualne kulturne baštine Imotske krajine u sklopu projekta Kulturni Proložac online.
Tema radionice bili su Jatagani- od oružja do tradicije, a učenici OŠ Ivan Leko imali su prikazan i povijesni tijek događaja od strane Branimira Leke koji je i ovoga puta oduševio svojim predavanjem.
Naime, vladavina Osmanskog Carstva na području Imotske krajine počinje još od 1493./1494. nakon Drugog Morejskog rata, a prestaje 1717. Mirom u Požarevcu.
Tadašnja tzv. elitna vojska Osmanskog Carstva , a zvali su se Janjičari, nosi oružje imena Jatagani. Obzirom da su se vojnici po oružju razlikovali od običnog puka, svoju su slavu i veličinu pokazivali u oružju. Jatagani su bili rađeni od bjelokosti, nerijetko ukrašavani koraljima i dragim kamenjem.
Ovdašnje stanovništvo tog vremena bilo je izuzetno radišno pa su uskoro počeli i sami izrađivati isto oružje. Uskoro se razvija trgovina u cijelom Carstvu, a u Carigrad (današnji Istanbul) odvoze naše vino, rakiju, ribu…
Danak u krvi, tradicionalna nošnja, srijeda kao pazarni dan te današnja granica sa susjednom Bosnom i Hercegovinom još su neki od pojmova koje nam je Branimir pojasnio, na tome mu od srca zahvaljujemo.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Sadržaj web stranice isključiva je odgovornost udruge K.U:M:. Proložac.

www.strukturnifondovi.hr

www.esf.hr