PROJEKT MantArt U POU Imotski održan Okrugli stol o mentalnom zdravlju

U ponedjeljak, 24. siječnja u Imotskom su  Udruga K.U.M. iz Prološca i Savjetovalište Lanterna organizirali Okrugli stol na temu mentalnog zdravlja. Okrugli stol je dio projekta MentArt, projekta podrške osoba s mentalnim teškoćama i promidžbe mentalnog zdravlja koje Savjetovalište Lanterna provodi u partnerstvu s Udrugom K.U.M. iz Prološca. Projekt MentArt je podržan sa 14.853,00 EUR financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.

Na okruglom stolu su se okupili domaći stručnjaci, predstavnici civilnog i javnog sektora, koji se bave mentalnim zdravljem mladih, te vijećnik Županijske skupštine. Na Okruglom stolu je bio prisutan i dr. Vice Čikeš, pedijatar. Moderator Okruglog stola bila je Patricija Batinović iz Savjetovališta Lanterna. Nakon moderatora riječ je preuzeo Hrvoje Grbavac Garac, predsjednik Udruge K.U.M. te ukratko predstavio rad Udruge i sve ono što Udruga K.U.M Proložac radi za unaprjeđenje mentalnog zdravlja stanovništva Imotske krajine.

Nakon toga riječ je preuzela Ivona Vučić, voditeljica projekta MentArt koja je istakla važnost provedbe projekata u cilju promidžbe mentalnog zdravlja. Spomenula je da je mentalno zdravlja kao važna sastavnica zdravstva gotovo pa iščezlo iz sveukupne priče o mentalnom zdravlju. Razlog tome je što se većina zdravstvenih djelatnika uglavnom bavi dijagnosticiranjem mentalne bolesti, a rijetko savjetuju svoje pacijente na koji način mogu unaprijediti svoje mentalno zdravlje. Kao veliki problem spomenula je i veliki broj nesretnih ljudi koji se nalaze na sredini kontinuuma mentalnog zdravlja, a koje nema tko poučiti o tome kako unaprijediti svoje mentalno zdravlje.

Ravnateljica centra za socijalnu skrb Ana Marija Lončar istakla je važnost umrežavanja institucija i organizacija civilnog društva koje skrbe o mentalnom zdravlju. Ravnateljica Lonačar je spomenula nedostatak smještajnih kapaciteta za osobe starije životne dobi s psihičkim teškoćama kao jedan od gorućih problema.  Problem je, navodi ravnateljica, i neorganizirano slobodno vrijeme osoba s teškoćama, usamljenost te prepuštenost sebi samima. To je istakla kao problem manjih gradova kao Imotski te kao  područje gdje se može puno toga napraviti. Kao još jedan važan problem istakla je potkapacitiranost ustanova, ali vjeruje da bismo boljom i jačom umreženošću lakše i brže dolazili do željenih rezultata.

Psihologinja Lara Buljan Gudelj je istakla važnost poučavanja osoba s psihičkim teškoćama vještinama koje će im olakšati njihov svakodnevni život. Savjetovanje i psihoterapija uz medikamentnu terapiju su neizostavan oblik pomoći. Prijedlog školske psihologinje je bio da na školsku web stranicu stavi obavijest o radu Savjetovališta Lanterna te različitim vrstama usluga koje Savjetovalište nudi.

Učiteljica Anđelka Leko i predstavnica Matice umirovljenika Mara Pezo, inače bivša ravnateljica osnovne škole, naglasile su potrebu za edukacijom roditelja kako bi se jačali roditeljski kapaciteti s ciljem lakšeg nošenja roditelja s odgojnim teškoćama s kojima se susreću. Kroz različite primjere iz svoje dugogodišnje prakse u radu s učenicima i roditeljima su opisali i različite vrste problematike s kojima se oni kao nastavno osoblje susreću.

Županijski vijećnik Toni Grbavac Garac se složio s ravnateljicom Centra za socijalnu skrb o važnosti umreženosti svih dionika institucionalne i vaninstucionalne skrb o mentalnom zdravlju te ponudio svoj doprinos i pomoć u rješavanju  problema vezanih za ovu temu.

Pedijatar dr. Vice Čikeš je, uz još par sudionika, istakao negativan utjecaj mobitela, računara za razvoj mozga djeteta te tako dugoročno i za dječje te mentalno zdravlje njihovih roditelja.

Zaključak ovog Okruglog stola je da unatoč izazovima današnjeg vremena i premalo prepoznatoj temi problema mentalnog zdravlja, nije prekasno da se uz suradnju civilnog, javnog sektora te lokalne vlasti radi na prepoznavanju problema osoba s mentalnim teškoćama te promidžbi mentalnog zdravlja kako bi ono postalo dostupno što većem broju građana.

Detaljno razrađene zaključke Okruglog stola će Udruga K.U.M. iz Prološca uputiti Gradu Imotskom na razmatranje.